Der er ingen tvivl om at danskerne elsker klassisk dansk design. Den klassiske Syver stol og Ægget bliver til stadighed ved med at gå som varmt brød. Måske har du allerede hørt det, men danske møbler hitter også i udlandet. Der går rigtig godt for den danske møbeleksport, hvor det især er de gode gamle klassikere der hitter i udlandet. Særligt tre ikoniske møbeldesignere bliver ved med at hitte stort – Hans J. Wegner, Arne Jacobsen og Børge Mogensen.
Det er den særlige nordiske stil, der gør, at de danske møbler klarer sig så godt i udlandet. En Børge Mogensen sofa eller en Børge Mogensen stol vidner om enkelthed og minimalisme. Det er netop det møblerne fra guldalderen i dansk designhistorie er. Vi elsker det herhjemme og de elsker det i udlandet. Læs med her og find ud af præcis hvilke møbler, der især hitter i på de udenlandske markeder.
Klassiske stole
Klassisk dansk design kan være mange ting, men for mange hænger klassisk dansk eller nordisk design nok sammen med stole – de klassiske Wegner stole og den klassiske Syver stol for blot at nævne nogle få. Syver stolen er et flagskib i dansk designhistorie. Alle kan se stolen for sig og mange har den nok stående derhjemme. Hvis ikke den originale, så en efterligning. Stolen er en af de helt store eksportvarer til de udenlandske markeder.
Når vi taler om klassiske stole, må vi selvfølgelig ikke glemme Arne Jacobsens Ægget. Dette er nok en af de mest berømte stole. Arne Jacobsen påbegyndte sin rejse med Ægget i 1958 og efter alle disse år forbliver stolen en sand klassiker, der ofte er synonym for klassisk dansk design. Lige i hælene på Ægget finder vi Svanen, der også kommer fra Jacobsens hånd. Ligesom Ægget har Svanen også noget stor international anerkendelse og er stadig en stor eksportvare.
Wegner, Jacobsen og Mogensen
De tre helt store navne, når det kommer til dansk design i udlandet, er uden tvivl tre meget danske navne – Jacobsen, Wegner og Mogensen. De tre berømte mænd var alle en stor drivkræft bag en forandring i befolkningens holdning til møbler i 50’erne og 60’erne. Deres designs bærer præg af en respekt for naturlige materialer samt minimalistiske og stilrene principper. Det er netop dette, som udlandet elsker. De tre berømte herrer har på tværs arbejdet sammen, men også hver for sig, og dermed skabt designhistorie.
At det går godt, kan mærkes i flere virksomheder, der eksporterer danske møbler til udlandet. Der bliver udvidet i produktionshaller, der bliver ansat nye medarbejdere og diverse showrooms i udlandet etableres i stigende grad.
Det er især amerikanerne, der er vilde med det nordiske udtryk, men også englænderne og vores nordiske naboer er vilde med de danske møbeldesignere. Den store interesse for de danske møbler er ikke kun godt for den danske økonomi. Eksporten af de smukke, danske møbler er med til at udbrede kendskabet om det lille land mod nord, og det er også værd at tage med.